+381 69 123 45 70
+381 69 123 45 40
zlataregold@gmail.com

Investiciono zlato

Sta je investiciono zlato ?

Investiciono zlato je cisto zlato. Isto se proizvodi u obliku zlatnih poluga ( plocica ) i zlatnih dukata ( zlatnika ).
Finoca zlatnih poluga je 999.9
2018 godine nas zakon prepoznaje investiciono zlato, kao investicioni instrument i postaje usaglasen sa zakonom Evropske Unije .
Usaglasenost se prezentovala kroz ukidanje pdv a na uvoz i promet investicionog zlata. Na taj nacin, ova investiciona kategorija postala je neprikosnovena.
Zasto je investiciono zlato neprikosnovena investiciona kategorija ?
Investiciono zlato cuva kupovnu moc novca. Zastita kupovne moci novca, izdvojila se kao osnovna upotrebna vrednost investicionog zlata.
Zlato je podloga za monetarnu stabilnost svake zemlje. U periodu dok je novac imao pokrice u zlatu , valute su bile stabilne i jake.
Zasto je to tako ?
Odgovor je jednostavan , da bi se stampao novac ( emisija novca ) , bilo je potrebno kupiti zlatne poluge i deponovati u trezoru
Centralne banke odredjene drzave. Kada bi se smanjivala kolicina zlatnih rezervi , novac bi se povlacio u toj vrednosti iz opticaja. Medjutim , takav nacin monetarnog uredjanja ,
nije odgovarao vodecim svetskim silama i kao takav ,on je napusten. Danas smo prepusteni stihijskom i nekontrolisanom stampanju novca u svetu. Prevashodno dolara i evra.
Kao rezultat toga, imamo inflaciju na globalnom nivou.
Zlato svoju snagu crpi iz jake traznje za njim , kao i iz svoje ogranicene dostupnosti .
Nikada nije tacno utvrdjeno koliko ima zlata na zemlji , ali se zna da ga ima jako malo.
Proizvedene kolicine se ne trose ,
vec se uglavnom pretapaju u nove forme. Resursi za proizvodnju zlata su veoma ograniceni , a proizvodnja nije nimalo jeftina.
Iz svega toga proizilazi da zlato ima tendenciju rasta u buducnosti.
-Zlato ima sustinsku ( konkretnu vrednost ).
-Njegova vredost se zna u svakoj sekundi.
-Investiciono zlato moze da se zameni za novac bilo gde u svetu.
-Zlato je pogodno sredstvo za diverzifikaciju rizika.
-Zlato je otporno i na inflaciju i na deflaciju.
-Zlato je deljivo i lako spojivo.
-Zlato je pogodno za cuvanje velike vrednosti u malom prostoru.
-Investiciono zlato je neoporezivo
( Pdv = 0% ).

PRODAJA INVESTICIONOG ZLATA vrsi se , kao i u zemljama Evropske Unije i Svajcarske Konfederacije .
Cene istaknute na nasoj digitalnoj platformi, aktuelne su i formiraju se na 60 sekundi. Ukoliko , odredjeni proizvod nije dostupan za kupovinu , cena istog se fiksira i dogovara se termin isporuke.
Placanje se vrsi uplatom na nas tekuci racun . Isto se, moze izvrsiti avansno, ili prilikom preuzimanja proizvoda.
Proces prodaje investicionog zlata strogo je poverljiv . Isti za nas ima status poslovne tajne. Obaveza cuvanja poslovne tajne za nas TRAJNA .

NAVODIMO OSNOVNE RAZLIKE IZMEDJU ZLATA I NOVCA :

1. OGRANICENA DOSTUPNOST
Godisnja proizvodnja zlata limitirana je na 2500 tona , bez ikakvog izgleda da se poveca. To ogranicava njegovu dostupnost. Nasuprot njemu , novac moze da se stampa u neogranicenim kolicinama.

2. DECENTRALIZOVANOST
Zlato je deo planete zemlje i svaki pokusaj napada na njega bice kontraproduktivan i velika je verovatnoca da ce dovesti do povecanja njegove vrednosti. Novac se nalazi pod kontrolom Centalne banke maticne zemlje.

3. MINIMALAN RIZIK
Vise puta kroz istoriju desavalo se novac izgubi svoju vrednost usled prevelike drzavne potrosnje , lose monetarne politike , ili hiperinflacije. Takvi dogadjaji stavljali su tacke na mnoge valute. Zlato je zasticeno od monetarnih udara i u tom smislu je neunistivo.

3. MINIMALAN RIZIK
Vise puta kroz istoriju desavalo se novac izgubi svoju vrednost usled prevelike drzavne potrosnje , lose monetarne politike , ili hiperinflacije. Takvi dogadjaji stavljali su tacke na mnoge valute. Zlato je zasticeno od monetarnih udara i u tom smislu je neunistivo.

ZLATO I BITCOIN
SUSTINSKA VREDNOST
Zbog svojih svojstava i ogranicene dostupnosti , zlato je kroz vreme postalo najbolja forma za izrazavanje vrednosti , ali i za izradu nakita kao i prikazivanje drustvenog statusa i bogatstva . U jednom malom procentu zlato je svoju primenu naslo i u industriji zbog svojih hemijskih svojstava. Za razliku od zlata , bitcoin nema svoju sustinsku vrednost.

FIZICKI OBLIK
Za razliku od zlata, koje je plemeniti metal i koje egzistira u fizickom obliku , bitcoin ne postoji u tom obliku i zavistan je od sigurnosti virtuelnih prenosnih sistema za deponovanje i cuvanje valute.

DELJIVOST
Jedina slicnost , izmedju zlata i bitcoina jeste deljivost. Bitcoin moze biti zaokruzen na 8 decimala , poznatih kao Satoshi ,a postoji pristor u kodu koji dodatno povecava ova decimalna mesta. Zlato je takodje fizicki fleksibilno i deljivo na sitne delove , ali to nije ni priblizno precizno kao Bitcoin .

DECENTRALIZOVANOST
I zlato i bitcoin nemaju vlasnika , ili centralni entitet koji bi ih kontrolisao u potpunosti.

Prvi nacin :
Novac je visetruko izgubio svoju vrednost.
Drugi nacin : Vrednost zlata je visetruko porasla.
Uzimaju u obzir sve relevantene cinjenice na svetskom monetarnom trzistu , sa velikom izvesnoscu mozemo zakljuciti da je vrednost zlata KONSTANTNA , a da je novac izgubio svoju vrednost u posmatranom periodu.
Kroz istoriju , plemeniti metali sluzili su ,kao valuta i sredstvo placanja,ali i kao podloga i temelj za stampanje novca, sto se i danas u odredjenoj meri primenjuje. Najveca primena plemenitih metala, danas je u modnoj industriji (izrada nakita ) i u investicijama (radi ocuvanja vrednosti). Brojni strucnjaci i savetnici za ulaganja,preporucuju da se deo imovine ( od 5-20% ) ulozi u plemenite metale ,radi smanjenja valutnog rizika aktuelne valute. Stvaranje rezervi kroz duzi period najbolji je nacin ocuvanja vrednosti imovine i zastite novca od valutnih rizika. U poslednjih 50 godina zabelezen je visestruki rast cene plemenitih metala.To se moze tumaciti na dva nacina.